Навални

Прага привика руския посланик заради затвора на Навални

Чешкото външно министерство заяви, че е привикало руския посланик в Прага заради затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи АФП.

Яростен критик на руския президент Владимир Путин, Навални получи затвор за срок от две години и осем месеца от Московския съд за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. по обвинения в присвояване, за които той твърди, че са претекст, за да го накарат да замълчи.

Във вторник чешкият външен министър Томаш Петричек обяви делото срещу Навални за „демонстрационен процес“, призовавайки ЕС да „се върне към въпроса за санкциите“.

„Външното министерство е привикало руския посланик (Александър) Змеевски“, заяви външното министерство в туит днес.

„Заместник-министърът Алес Хмелар протестира срещу затвора на Навални, който ние считаме за политически мотивиран, и срещу бруталните полицейски действия срещу мирни протестиращи“, добави той, призовавайки Русия незабавно да освободи Навални.

44-годишният Навални беше задържан в Москва миналия месец при завръщането си от Германия, където беше подложен на лечение след отравянето си в Русия. Арестът му предизвика международно възмущение и масови протести в Русия, на които полицията задържа над 10 000 протестиращи.

- реклама -