Росатом
сн. БГНЕС

Прага гони „Росатом” от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандалите с Москва

Чешкото правителство заяви в понеделник, че ще елиминира руската държавна атомна агенция „Росатом“ от многомилиардния договор за изграждане на нов блок в местна атомна централа заради неотдавнашен дипломатически спор с Москва.

Решението е последва експулсирането на дипломати, след като Прага обвини руските тайни служби в организирането на фатален взрив на чешка територия през 2014 г.

Още преди огласяването на това решение вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания „Росатом“ през следващите дни ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала „Дуковани“.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

Прага обяви експулсирането на 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване. Русия отговори, като обяви 20 чешки дипломати за персона нон грата.

- реклама -