Депутатите решиха: Комисия ще разследва меморандума с „Джемкорп“ (Видео+Обновена)

Депутатите решиха: Комисия ще разследва и установява всички факти около меморандума с „Джемкорп“.

След остри реплики и спорове депутатите решиха със 199 гласа „за“ да бъде създадена комисия за „Джемкорп“, която да разследване подписването и евентуалното прекратяване на меморандума,

както и всичко произтичащо от него.

Според Искрен Митев от ПП въпросът бил маловажен, защото меморандумът бил прекратен, въпреки думите на енергийния министър от преди дни, че документът не е прекратен и е бил намерен в чекмедже в министерството, просто прибран.

Десислава Трифонова от ГЕРБ обясни, че сме правова държава, в която документите са доказателства, а не изказванията на определени лица.

„Меморандумът не е прекратен, и ние ще

разследваме всички факти и обстоятелства“, категорична е тя. Трифонова припомни и какво е казал служебният министър на енергетиката Росен Христов, а именно, че договорът все още е в сила. Депутатката на ГЕРБ се обърна към ПГ на ПП и посочи, че те като носители на промяната трябва да са хората, които трябва да искат тези разкрития да станат публични и оповестени на гражданите.

Искрен Митев от ПП отбеляза, че ПГ на ПП

ще подкрепи създаването на такава комисия. „Единственото, което правите, е една спекулация. Защо не говорим за важните неща в България“, попита той.

Депутатите решиха: Комисия ще разследва и установява всички факти около меморандума с Джемкорп - Tribune.bg

На свой ред Жечо Станков от ГЕРБ призова в комисията да се разгледа и дали има обвързване между подписването с „Джемкорп“ и Плана за възстановяване и устойчивост. Той отбеляза, че на страница 113 в реформа 10 е поет ангажимент от правителството на Кирил Петков да се ограничи производството на електроенергия от въглищни централи на 80%,

което реално е 60% от производството на електроенергия в България.

Станков отбеляза, че ако меморандумът е на стойност 1 милиард долара, то загубата от закриването на централите е 4 милиарда на годишна база, защото ще бъдат затворени два пъти по-големи мощности от тези при влизането ни в ЕС, а БВП на България ще падне с нови 4%.

Делян Добрев се обърна към ПП и заяви, че големия отпор да не искат комисия за „Джемкорп“, защото се страхуват да не стане същото като тази, която разследва далаверите им с газа. Той припомни, че именно след доклад на комисията

днес има разследване от ДАНС и прокуратурата.

„Като селски кметове са подписали меморандума в Гранитна зала. Казвам като, не ги обиждам. Селски кметове защото най-голямото им правомощие е да запишат кой е умрял, без да питат никой подписват. Именно така е подписан и меморандума с „Джемкорп“, без да се спазват никакви правилници и закони“, заяви Добрев и попита къде е намерен този инвеститор, защото не се е случило по надлежния ред.

„Най-вероятно с този меморандум, където добре е

описана цялата енергетика е продадено на борсите и са измамили други инвеститори. Обаче вашия вицепремиер има опит в измамите“, заяви още Добрев.

Десислава Трифонова припомни, че има доклад на ДАНС от 20 април със сериозни констатации, който е стоял в чекмеджето на Кирил Петков, който не е направил нищо, за да прекрати меморандума.

„Не искат да се разследва дали тази компания е

набрала капитал на база на този меморандум. Един инвеститор идва и получава държавна гаранция за 1 млрд. долара без никакви доказателства за експертност“, заяви Трифонова.

„Моля не обиждайте селските кметове с Кирил и Асен. Защото кметовете на малките населени места са почтени хора, а тук говорим за хора, които крият

далаверите си в чекмеджета и назначават милиционери

на държавни длъжности и да арестуват невинни хора“, заяви Георг Георгиев.

За председател на комисията бе избрана Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Преди това ПП скочи срещу комисия „Джемкорп“. ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите за временната комисия по договора с „Джемкорп“в Народното събрание, а

Кирил Петков и Асен Василев позорно напуснаха залата.

Предложението за временна комисия е, за да се установят всички обстоятелства по сключването и прекратяването на договора за 1 милиард долара, представи точката Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Представена бе тезата на партията, че е бил

направен опит от правителството на Кирил Петков през офшорката, свързана с руски олигарси, да и се предостави цялата енергетика на България.

Кой е предложил

офшкорката и чий е капиталът, както и как

комисията по темата от 47-ото Народно събрание е била саботирана и лъгана от Кирил Петков и Асен Василев, поиска да се изясни Трифонова.

От писмен отговор на енергийния министър от

11 ноември е станало ясно, че няма данни договорът с „Джемкорп“ да е прекратен, затова се предлага тази временна комисия за срок от 1 месец, обясни Трифонова.

Искрен Митев от ПП каза, че това е

спекулация и че договорът е прекратен, затова такава комисия ще е губене на времето и ресурсите на гражданите. Документите са доказателства, а не твърденията на частни лица, каза Трифонова. Според нея за прекратяване на договора

са нужни два подписа, а на практика има само един.

ДАНС признава за всички заплахи, изрази още аргументи Десислава Трифонова. Настимир Ананиев от ПП обвини Трифонова, че се прехласва по енергийния министър Росен Христов като немска баба по катамаран.

Трифонова призова ПП сами да си признаят за далаверата „Джемкорп“. По искане на ПП бе дадена 30 минути почивка.

- реклама -