ПП и ДБ остро срещу Радев: Да не се поставя над парламента! Разделя обществото!

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ излезе с декларация заради последните публични изяви на президента Румен Радев. Изявлението на двете политически сили – сега коалиция, е заради поведението на Радев, който се поставя над Народното събрание и създава разделения в обществото.

През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна. Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС“, пишат от ПП и ДБ.

Във вторник президентът призова „партиите на войната“ първо спечелят изборите, да съставят правителство и тогава да поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. „Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират“, каза Радев.

Президентът беше разкритикуван от съветника в офиса на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк след изказванията на държавния ни глава в Брюксел миналия четвъртък, напомня „Офнюз“.

„Българският президент е предложил Украйна да „застане на колене“ и да продължи да позволява „нашите деца да бъдат убивани“, каза ден по-късно Подоляк.

В четвъртък Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще и посочи, че трябва да се възобновят „всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта“. Москва вече няколко пъти обяви, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии.

Коалицията настоява президентът и служебното правителство:

• да спазват решенията на най-висшия орган на държавата – българския парламент, които имат задължителна действие за всички институции, включително президентската, всички организации и граждани;

да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, прието със 148 гласа от българския парламент, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна;

да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите, с които сме обвързани чрез международни договори;

да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, вкл. за присъединяване към eврозоната и Шенген, формулирани от българския парламент и последното редовно правителство.

Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ припомнят, че България е парламентарна република и настояват президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни като:

• не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната;

не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента;

• не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ поемаме ясен политически ангажимент в началото на мандата на парламента да поискаме отчет за:

• изпълнение на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген.
• изпълнение на решенията на 48-то Народното събрание;

Коалицията категорично защитава парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите.

Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки“, допълват оттам.

- реклама -