ПП, БСП, Възраждане и БВ гласуваха против компенсации за горивата

Комисията по енергетика е отхвърлила предложението на ГЕРБ за компенсации за горивата.

Против предложението са гласували ПП, БСП, Възраждане и „Български възход“, обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, че преди дни Корнелия Нинова реагира остро срещу изказването на служебния министър на икономиката, че мярката от 25 ст. за литър ще бъде прекратена, защото не е насочена целево към най-уязвимите групи.

Лидерката на БСП обяви служебното правителство за най—антисоциалното до сега.

Тя се закани, че от групата на социалистите ще се борят за социалните помощи.

Законопроектът внесен от Делян Добрев цели да въведе устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, защото тези високи цени са един от двигателите на инфлацията в страната.

Чрез проекта на закон се цели още да бъде запазена ценова конкурентоспособност за бизнеса, както и покупателната способност за населението.

Вносителите на проекта предлагат да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт.

Вноската да се събира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Проектът на закон предлага набраните средства от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че ако няма такъв закон, какъвто те предлагат на практика всичко се оставя в ръцете на Лукойл.

„Ако останем само с подхода на служебния кабинет, всичко ще е в ръцете на Лукойл.

Ако го няма този закон ще се молим Лукойл и Литаско да спазят обещанията си“, категоричен е той.

Ако следваме модерния тренд, то тогава може да се попита дали има нова коалиция, която с гласовете си отхвърли това да има компенсации за скъпите горива.

- реклама -