Пожарникарите към властта: Елате да изкарате една смяна с нас (Обновена +Снимки)

Пожарникари и полицаи от цялата страна излизоха на протест в София. Той започна в малко след 12 на обяд.

Те обявиха, че протестът им ще бъде мирен и в рамките на закона.

Огнеборците отдадоха почит на Васил Левски. По традиция протестът им започна с Химна на Република България.

Огнеборците на протеста поканиха управляващите да отидат и да изкарат една смяна с тях, за да видят, „че не са безсмъртни“.

Не е честно това, което се случва. Не е честно отношението, не е честно пренебрежението, категорични са те и призоваха от управляващите да отидат и да изкарат една смяна с тях.

По думите им те няма да са запоследен път под прозорците на МС. „Няма да се изморим“, категоринчи са пожарникарите.

„Когато няма разбиране, има протестиране“, категорични са от синдикат „Огненборец“.

Те заявиха, че се свамуват от защитните облекла, с които работат, които са дарени от Швейцария и не са достатъчни, за да предпазят здравето им.

Протестиращите се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет, но не получиха достъп до сградата. Те обясниха, че са поканени да внесат декларацията си в работен ден и разчетоха това като отказ да водят диалог. Те поискаха спешна среща с министър-председателя.

По рано днес около 80 огнеборци тръгнаха към столицата от Монтана.

„Основните ни искания са увеличение на доходите, което не е заложено в Бюджет 2022.

През 2020 година на редица други структури в сектор „Сигурност” заплатите бяха увеличени с 30 на сто, което предизвика изоставане на заплащането на служителите на МВР.

Трябва да се отчете и инфлацията и затова искаме увеличение на заплащането от 20 процента”, заяви Светлин Василев, член на УС „Огнеборец пред Нова телевизия.

По думите му притеснителна е и как ще се извърши планираната реформа в пожарната.

От синдикат „Огнеборец“ настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР.

Става въпрос най вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция.

Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“:

„Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо „Персонал“, за да могат възнагражденията да се увеличат с 20%.

Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция“.

От синдиката обявиха преди, че протестът се организира от тях и провокатори няма да бъдат допускани.

Междувременно стана ясно, че  КНСБ ще подкрепи протеста на огнеборците. 

В текста на декларацията, изпратен до медиите, се изразява подкрепа за искането на пожарникарите за достоен труд и справедливи доходи.

От КНСБ определят като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20 процента в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., както и подкрепят искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

„Поради тази причина настояваме за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10% процента, а за работещите „на терен“ с 15 процента.

Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме.

Към януари 2022 г. инфлацията е 9,1 процента спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години.

Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година“, пише още в декларацията на КНСБ, подписана от президента Пламен Димитров.

- реклама -