Пожарите в Калифорния изпепелиха имението на Джерард Бътлър, борбата със стихията продължава – СНИМКИ

Филмовата звезда Джерард Бътлър е един от потърпевшите от пожарите в Калифорния. Актьорът засне изгорялата си къща в Малибу и пусна снимка в профила си в Инстаграм.

Бътлър беше един от хилядите евакуирани. Той снима с мобилния си телефон димящите останки, в които се е превърнала по-голямата част от имението му.

Най-малко 30 са потвърдените жертви от огромните пожари в Северна Калифорния. Още 228 души се водят изчезнали. Някои от жертвите са загинали в домовете си, а други от задушаване в автомобилите си. Този пожар официално е най-смъртоносният в историята на щата.

След като град Парадайз беше опустошен, огънят обхвана стотици квадратни километри площ. До момента има около 7 000 напълно изгорени сгради, съобщи службата по горите в Калифорния. Броят на жертвите непрекъснато расте и стотици хора се водят изчезнали.

Опустошителни кадри се разпространяват от Парадайз с много разрушени домове и пътища и овъглени превозни средства. Властите използват мобилна ДНК лаборатория и помощта на антрополози, за да идентифицират жертвите. В някои случаи следователите са успели да възстановят само части от костите на загиналите.

Изпепеляването е толкова тотално в някои квартали, че е много трудно да се определи дали там може да има човешки останки.

Хората, които бягат от бедствието, търсят приятели или роднини, както и центровете за евакуация – в такива са превърнати редица обществени сгради. Засегнатите непрекъснато звънят, за да търсят информация за свои близки в болниците и полицията.

Губернатор Джери Браун е поискал помощ от Белия дом. Президентът Доналд Тръмп отпусна финансова линия, но обвини „слабото“ управление на горите за пожарите. Браун отрече това да е източникът на проблемите.

Пожарникарите, които се борят с пламъците с лопати и булдозери очакват пориви на вятъра до 64 км /ч. Все още няма и следа от дъжд. Очакванията са в следващите часове вятърът да предизвика ново „експлозивно разрастване на пожарите“.

Около 300 000 души в щата са подложени на евакуация.

- реклама -