Тютюневите складове

Пожарът в Тютюневите складове изпепели четири сгради, огънят е потушен

Рано тази сутрин пловдивските пожарникари са успели да загасят пожара в Тютюневите складове в центъра на града.

15 часова битка

Над 15 часа отне на огнеборците да овладеят стихията, заради която бяха евакуирани живеещите в близост граждани. На работа бяха извикани всички пожарникари в Пловдив, дори и тези в отпуск.

„Три екипа от пожарникари дежурят на мястото за максимална сигурност. Към момента има огнище от 2-3 квадрата в ъгъла на една от сградите, което пуши, но пожарът е погасен и няма опасност за живеещите в близост”, заяви говорителя на Района дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Цвятко Дешев.

Пловдив се раздели с безценна архитектура

Тютюневите складове

До около 20 часа пламъците унищожиха три от складовете и пожарът беше локализиран. Внезапно обаче огън лумна и в четвърта сграда от архитектурния ансамбъл. Така напълно изпепелени с четири сгради, а пета е леко засегната след като пожарникарите са успели да я спасят.

Тази сутрин министъра на културата Вежди Рашидов изпрати експерти на мястото на пожара, които трябва да направят необходимото за да започне възстановяване на архитектурния ансамбъл.

Ще реконструират Тютюневите складове по разпореждане на Вежди Рашидов

Миризма на нафта

Още снощи прокуратурата се самосезира за пожара в Тютюневите складове. Предстои  пожаротехническа експертиза, която да установи дали се касае за умишлен палеж. Още снощи гл. комисар Николай Николов намекна за подобен сценарии, след като гасящите на мястото огнеборци са споделили, че първоначално огъня се е разгорял със синкави пламъци.

Свидетели твърдят, че в района се е носила остра миризма на нафта.

Престъпно нехайство

Пловдивчани смятат, че Тютюневия град е воден към тотално разрушение заради апетитния терен, на който се намира. Общината с години само правела препоръки на собствениците, че сградите са опасни и трябва да бъдат реконструирани.

Складовете от години били обградени с ленти за да не падне мазилка или тухла върху някой, като за „екстрата“ собственика – бивш почетен консул на Италия в града Пиетро Луиджи Гиа си плащал тротоарно право.

- реклама -