Пловдив психиатрия пожар пациенти

Пожарът в психиатрията в Пловдив е възникнал в стаята на загиналите трима пациенти

Пожарът, при който загинаха трима пациенти на Центъра за психично здраве в Пловдив, е възникнал от стаята на болните.
С голяма вероятност той е предизвикан от запалка или кибрит и е вилнял единствено в тази стая.
Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Пожарът се е развил бързо и при много висока температура. Не е ясно кой от тримата болни го е причинил, но като се има предвид спецификата на отделението, в което има забранителен режим за всякакви електроуреди и предмети, с които болните могат да наранят себе си и другите, единствената възможна версия остава някой от тях все пак да е внесъл запалка или кибрит.

Дюшеците, на които са спали тримата мъже, двама от които са на възраст 58 години, а третият- на 52, са били от дунапрен.

И тримата са били болни от параноидна шизофрения и са настанени в отделението за принудително лечение от органите на МВР, не по желание на близките, а заради свои прояви.

И тримата са от различни населени места от Пловдивска област, единият със сигурност е бил скитник. В отделението е имало около 20 болни, които веднага са евакуирани. Те са спали в легла тази нощ, но днес към обед все още бяха извън едноетажната сграда на острото отделение. През нощта в отделението е имало лекар и фелдшер. Те са забелязали дима, излизащ изпод вратата на стая 17 , лекарят веднага се е обадил на тел. 112, а фелдшерът се опитал да гаси пожара и да изведе хората, но те вече са били мъртви.

Смъртта им, по първоначални данни, е причинена от изгаряне, а не от обгазяване.

В момента фелдшерът е в болница заради силното обгазяване, което е получил при опитите си да гаси пожара. Окръжна прокуратура- Пловдив разследва случая, засега обвинението е за умишлен пожар и непредпазливост, ако се установи, че въпреки строгия охранителен режим на болните, някой от тях е внесъл запалка или кибрит, ще бъде променено. В този тип отделения болните са на т.нар. свободен режим- те имат право на два часа разходка на територията на отделението, както и да влизат в други стаи, не са привързани към леглата, но стаите им са с решетки, а вратите на стаите са заключени. За да се установи кой кой е от трите обгорели трупа, се налага ДНК експертиза, каза днес окръжният прокурор Румен Попов.

- реклама -