Бразилия

Пожарът в Националния музей на Бразилия е унищожил 90% от експонатите, сградата може да се срути

Пожарът в Националния музей на Бразилия е унищожил 90% от експонатите, съобщи заместник-директорът Кристияна Сережу.

„Би трябвало да са оцелели 10% от колекцията“, цитира думите ѝ телевизионния канал „Глобо“. Сережу също така отбеляза, че димният детектор, разположен в музейната сграда, не е сработил.

Националният музей на Бразилия, който е най-старата научна институция в южноамериканската страна, изгоря в неделя вечерта в резултат на жесток пожар в Рио де Жанейро. Колекцията на музея наброява около 20 милиона експоната, включително археологически артефакти, египетски антики, мумии, предмети от бита и минерали. В музея се помещаваше човешки скелет, признат за най-древния от всички, които някога са били намирани на територията на Южна Америка. Той принадлежи на жена, която е живяла преди повече от 12 000 години.

Според заместник-директора на музея, съдбата на Лузиа – както учените наричат тези останки – все още не е известна. Пожарникарите не могат да стигнат до залата, в която се е помещавал заради високата температура. На територията на музея все още има малки пожари.

В огъня „оцеля“ метеоритът Бендего с тегло от 5 260 кг, намерен в съвременна Бразилия към края на 18 век.

Според пожарната служба има риск сградата да се срути

Спасителните служби продължават да инспектират сградата и да неутрализират останалите огнища, като в същото време спасяват предметите, които не са изгорели.

Пожарникарите са разтревожени, че фасадата има пукнатини, което означава, че съществува опасност от срутване.

Пожарът започнал след затварянето на музея, поради което по предварителни данни, няма пострадали. Четиримата охранители успели да напуснат сградата.

Според една от версиите пожарът може да е причинен от летящ китайски фенер, паднал на покрива. Огънят само за минути се разпространил по дървената конструкция на сградата, построена в началото на 20 век. Ръководството на музея вярва, че големите загуби са щели да бъдат избегнати, ако сградата е била оборудвана с модерна противопожарна система.

„Сградата не е приспособена за функционирането на модерна научна служба с високо ниво на консумация на електроенергия. Лабораториите, ИТ оборудването, административните зони увеличаваха натоварването на електроенергийната мрежа“, каза Роберто Леер, ректор на Федералния университет в Рио де Жанейро, структурна единица на който е и музеят.

Местните медии съобщиха, че гасенето на пожара е било затруднено, защото пожарните кранове в квартала не са работили.

„Глобо“ излъчи кадри с десетки хора от Рио, които разрушавайки защитната ограда на музея, формираха „жива верига“, въпреки че полицията и общинските охранители се опитаха да ги задържат. Действието символизира желанието на участниците да „прегърнат“ музея, считан за национална гордост. Присъстваха стотици жители, които искаха да влязат в сградата на музея, за да видят какво е изгорено. Органите на реда използваха сълзотворен газ и звукови бомби, за да разпръснат хората.

„Франция е готова да окаже помощ на Бразилия за възстановяване на Националния музей в Рио де Жанейро, който е почти напълно разрушен“, пише днес в Туитър френският президент Еманюел Макрон и квалифицира инцидента като трагедия, превърнала в пепел голяма история и памет.

Бразилският президент Мишел Темер заяви, че държавни и частни банки и компании са се съгласили да помогнат за възстановяването на Националния музей.

Темер заяви вчера, че това е един тъжен ден за всички бразилци. „Двеста години труд, научни изследвания и знания са загубени“, каза той.

През юни Националният музей отбеляза 200-годишнината от своето създаване

Музеят в северната част на Рио де Жанейро е историческа ценност от началото на 19 век, която е принадлежала на търговец на роби. След пристигането на Португалия в Новия свят през 1808 г. триетажната сграда става собственост на монархическото семейство и през 1816 г. става негова официална резиденция.

В тази сграда са се случили важни исторически събития. Там, през 1822 г. е обявена независимостта на португалската корона, там заседавало първото конституционно събрание, сложило край на монархическата форма на управление и поставило основите на републиката.

Музеят е построен по заповед на крал Жоао VI през 1818 г. с цел да насърчава научните изследвания в Бразилия. Първоначално музеят събирал образци от местната флора и фауна, особено птици и за това получил прозвището „птичият дом“.

В края на XIX век националният музей е преместен в Двореца Сан-Кристован или т.н. Императорски дворец. През периода 1817-1889 г. той е бил резиденция на императорите на Бразилия Педру I и Педру II. Именно тази сграда, музеят заемаше и до днес.

- реклама -