Тополовград

Пожарът край Тополовград е овладян

Пожарът край Тополовград, който избухна вчера следобед, вече е овладян. Фронтът на огъня при селата Радовец и Филипово се разпростря на 7 километра.

Стихията наложи евакуацията на десетки хора от близките села. Бяха евакуирани и 70 души от Дома за настаняване на хора умствена изостаналост.

Цяла нощ на място останаха дежурни екипи, които следиха ситуацията. Отделни огнища продължават да горят от страната към река Тунджа. Пожарът обхвана 15 хиляди декара площ.

Да се забрани паленето на стърнища в жегите, искат местните власти

Между 15 юли и 15 август да се забрани паленето на стърнища, предложи кметът на Община Тополовград Божин Божинов пред агенция Фокус.

„Обстановката в момента е спокойна. Пожарът е локализиран, но не бих казал, че е потушен, защото в пиковете часове между 12.00 и 14.00 часа при високите температури има опасност да се възпламени някое огнище, от тези, които тлеят навътре в гората и не може да се стигне до тях”

За три дни това е четвърти пожар на територията на общината.

По думите на кмета щетите от пожарите в Община Тополовград в последните дни са десетки хиляди декара, като само снощният е засегнал 15 хиляди декара пасища и широколистна гора.

- реклама -