Хасково

Пожарът край Хасково е тръгнал от запалени дрехи в нерегламентирано сметище

Пожарът край Хасково е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на с. Брягово, съобщиха от прокуратурата.

В издълбана яма били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишен мъж. Впоследствие пламъците били угасени от негов близък, но сметищните отпадъци продължили да тлеят и от вятъра пожарът се е разраснал към с. Любеново и с. Родопи.

„Абсолютно безотговорно поведение на хората – местен човек отива, оставя си отпадъците в покрайнините на селото, запалва ги и ги оставя да горят, – това се случи няколко пъти вчера. Така и в Сакар планина – стана пожар вчера, при пристигането на колеги да гасят, виждат трактори, които бягат от мястото на пожара – чистили са пасища. Значи, не знам тия хора с пасищата как не разбраха, че висока температура и силен вятър е изключително опасна комбинация”, съобщи директорът на РСПБЗН – Хасково Комисар Николай Вълчев.

Извършителят е настанен в болнично заведение за изследване на здравословното му състояние. Той не е осъждан и не е криминално проявен.

Под ръководството на Районна прокуратура-Хасково продължават процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство за престъпление – че, по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което на 12.08.2019 г. е възникнал пожар в горски и земеделски земи между с. Родопи, с. Брягово и с. Любеново, обл. Хасково, като тепърва ще се изяснява какви са нанесените щети.

До момента е установено, че пожарът е обхванал около 8 000 дка площи, от които около 4 000 дка са тревни площи, а останалите горски територии

Огънят е локализиран и предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчна експертизи и др. Няма опасност за жителите и къщите в трите села, покрай които се е разпространил пожара.

 

- реклама -