Пожар в северната част на Атина наложи евакуация на хиляди живущи

Заместник-министърът на гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас заяви, че пожар, започнал в северната част на Атина по-рано през деня, продължава да гори на три фронта в жилищните предградия Варибоби, Адамес и Тракомедонес, като добави, че комбинацията от изключително високи температури, силни ветровете и ниските нива на влажност правят задачата за овладяване на пламъците много по-трудна, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Говорейки по време на телевизионен брифинг от Центъра за управление на кризи на пожарната служба в предградието Халандри, Хардалиас описа горския пожар, който избухна в ранния следобед в гъсто растителна част на Варибоби като „опасен“ и „екстремен метеорологичен феномен“.

Той също така обяви, че хотели в гръцката столица осигуряват стаи за хиляди евакуирани от продължаващия пожар, който вече унищожи неопределен към момента брой къщи и извади от строя част от електрическата мрежа. Отворена е гореща линия за насочване на хората към хотелите, предлагащи подслон, допълни Хардалиас.

Органите за гражданска защита вече евакуираха хиляди жители от Варибоби, Тракомакедонес и Адамес и в 20:00 часа наредиха пълна евакуацията на района, известен като Олимпийското село, след ролята му в игрите в Атина през 2004 г.

Хардалиас каза, че 315 души са били откарани на безопасно място от пожарникарите или полицията по време на евакуацията, след като са срещнали трудности.

Хората в предградията на Ахарнес, Ликовриси, Като Кифисия и Метаморфоси също се съветват да затворят прозорците си и да запушат комините си, за да се предотврати навлизането на дим и пепел в домовете им.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -