Пожар в Москва взе осем жертви

Най-малко осем души загинаха тази нощ при пожар в московска сграда. Това съобщиха руските власти и уточниха, че пожарът е избухнал в хостел, предаде Франс прес.

Предварителните данни сочат освен това, че още четирима души са настанени в болница, съобщи в комюнике Следственият комитет, разследващ тежки престъпления.

В друго комюнике спасителните служби посочиха, че пламъците са обхванали най-долния етаж от 15-етажната сграда. Пожарът е бил овладян бързо малко преди 01:00 ч. Наложило се е да бъдат евакуирани над 200 души.

Решетки на прозорците са попречили на хората да се спасяват – това е основната причина за смъртните случаи, заяви Андрей Румянцев, временен ръководител на спасителните служби в Москва, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че противопожарната сигнализация на хостела не се е задействала и при проверки в сградата през 2019 г. и през юни т. г. са били констатирани нарушения на нормите за безопасност.

Започнало е разследване за нарушения на правилата за безопасност, информира Следственият комитет.

В Русия редовно загиват хора при пожари и изтичания на газ, предизвикани от остарели инсталации или небрежност, добавя АФП.

- реклама -