журналист
сн. БГНЕС

Появи се видео с извършителите на убийството на гръцкия журналист Караивас

Гръцките медии публикуваха видео от охранителни камери, за които се твърди, че са записали хората, които убиха журналиста Йоргос Караивас с десет куршума пред дома му в петък по обяд.

Според медиите видеото показва двама души на скутер, а дрехите и видът на двигателя съответстват на описанията на очевидците. Двамата са заснети на по-малко от 500 метра от мястото на убийството и три до четири минути преди стрелбата. Полицията все още ги преглежда всички охранителни камери в района.

В Гърция все повече се разпространяват сценариите, че става въпрос за поръчково убийство, а издирването и разследването на полицията продължава, както за откриване на извършителите, така и за намиране на поръчителя или поръчителите.

Част от гръцките медии съобщиха, че Караивас е ликвидиран от професионални убийци, които може да са били наети от чужбина или от балканските страни. Властите проверяват хотели, апартаменти RBNВ, компании за коли под наем, както и летища и сухопътни гранични пунктове.

Скутерът, с който са транспортирани двамата души, все още не е намерен.

Онлайн изданието на „Катимерини“ пише, че компютърът, автомобилът и мобилният телефон на журналиста вече са в Дирекцията за криминални разследвания на гръцката полиция.

Малко след 14:00 часа в петък 52-годишният гръцки журналист Йоргос Караивас беше убит пред дома си от двама души, когато се прибирал от работа.

Аутопсията показа, че е бил простреляно с десет куршума – шест в гърдите, два в главата, един в шията и един в дланта.

В събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с министъра на гражданската защита Михалис Хрисохоидис, като го помоли бързо да изясни случая и да открие извършителите. Европейският съюз също реагира на убийството на Караивас, а хладнокръвната ликвидиране на опитния разследващ журналист, действията на полицията, престъпността и т.н., все още е една от основните теми в Гърция.

- реклама -