Банско опашки лифт скорост

Появи се инвеститор за втори лифт над Банско, престои първа среща с екоминистъра

„По-късно днес ми предстои среща с инвеститора за проект за втори лифт, извикал съм го“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Относно протестите за и против втори лифт довечера министърът заяви: „Разбирам, че довечера ще има протести и на Е-79, и в София. Протестът е нормална форма и част от демокрацията“.

По темата за възможни решения за казуса с Генерал Тошево, Нено Димов бе категоричен, че при всички положения приоритет на правителството е запазването на здравето и живота на хората така, че ще се търси решение в тази посока.

„Имахме вчера работна среща заедно с министъра на енергетиката и министъра на земеделието. Продължаваме проверките включително и по информацията, която допълнително получихме вчера. Докато не съберем информация за всички сигнали, които са подадени, няма да процедираме с оценка за въздействие върху околната среда. В момента сме изпратили становище до 8 институции и чакаме отговорите“, поясни екоминистърът.

Димов коментира още, че инвеститорът бил прав, че референдумът не е задължителен при гледане на оценка за въздействие върху околната среда, но допълни, че сигналите, които МОСВ е получило и становищата, които очаква ще бъдат взети предвид по времето на процедурата за приемането на доклада по ОВОС.

От думите на ресорния министър стана ясно още, че Експертният съвет може да излезе с четири решения. Първото е да не одобри инвестиционното намерение. Второто е да го върне за преработване, третото е да го върне за доработване и четвъртото е да го одобри. „По закон това са четирите възможности, но докато нямаме пълните становище от тези 8 институции, няма да мога да дам повече информация“, каза още по темата Димов.

- реклама -