мутация Делта, индийски вариант, коронавирус, Плевен
сн. БГНЕС

Появи се и „атинска мутация” на коронавируса

Гръцките здравни експерти заговориха за нова мутация на коронавируса, която е открита в центъра на Атина, съобщи сайтът Keep Talking Greece. Според тях, става въпрос за „атинска мутация“, която вероятно е вариант на нигерийския щам.

Откритата мутация е предизвикала безпокойството на здравните експерти, тъй като съществуват опасения, че може да „преодолее” защитата от съществуващите ваксини.

Става въпрос за щам с мутация E484K, която е свързана с имунното бягство, обясняват експертите.

Председателят на Националния комитет по ваксинацията Мария Теодориду смята, че проявата на загриженост е нормална за всеки мутирал щам, но ще бъде адекватно проследен и наблюдаван от специалистите.

Атинската мутация се е появила основно сред мигранти, живеещи в центъра на гръцката столица и за да се спре разпространението му, хората там трябва да бъдат ваксинирани, за да „спре разпространението на този щам“, смята Демостенис Саригианис – професор по екологично инженерство в Солунския университет.

Той не изключи възможността от четвърта вълна на пандемията през следващите месеци, „ако не обърнем внимание и не спрем разпространението на мутиращи щамове сега“.

Според експертната оценка, атинската мутация е смесица от африкански и бразилски мутации, като се очаква до няколко дни да има повече информация по този въпрос.

Симптомите са абсолютно еднакви и онова, което трябва да се оцени, е степента на заразност.

Част от учените, обаче, са на мнение, че не става въпрос за гръцка мутация, а щамът е изолиран в Нигерия още през февруари

- реклама -