Повече от милион и половина българи живеят под прага на бедност

Синдикатите ще пазят комплекса "Марица Изток" до последно с всички средства, закани се Димитър Манолов.

1.7 милиона души живеят под прага на бедност, подчерта при откриването на  X юбилеен Конгрес на КТ „Подкрепа“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

8.2 пъти е разликата между най-високата и най-ниската заплата в страната, а в отделни случаи разликата надхвърля 100 пъти. Според Димитров за 4 г. може да постигнем средните доходи за Европа.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че заради недостига на добре подготвени и квалифицирани кадри е неизбежно работодателите да увеличат заплатите.

„Ние ще пазим комплекса „Марица Изток“ докато той може да работи. Докато там може да се произвежда единствената 100% българска електроенергия, независимо от внос на суровини, технологии и работна сила“. Това каза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в словото си за откриването на X юбилеен Конгрес на синдиката.

„Надяваме се следващият състав на ЕК да има по-разумно поведение в тази изключително важна област не само в България, но и в Европа“, добави той. По думите му българската енергетика от въглища в района на „Марица Изток“ е изправена пред много тежка криза, и пред  угрозата да бъда унищожена.