Тръмп медии вестници свобода на словото кампания социални мрежи намеса данъци измами семейство

Повече от 350 медии в САЩ се обединиха срещу Тръмп в защита на свободата на словото

Повече от 350 медии в САЩ започнаха кампания срещу атаките на Доналд Тръмп и в подкрепа на свободата на печата.

Инициативата е на „Бостън Глоуб”  от миналата седмица, с цел американската нация да се противопостави на „мръсната война”, която президентът Тръмп води срещу медиите. За целта изданието използва # EnemyOfNone (враг на никого), като това е препратка към често използваният термин от лидера на САЩ спрямо журналисти, които той не харесва. Той често нарича медийните репортажи „фалшиви новини”, а журналистите атакува с термини като „врагове на хората”.

От „Бостън Глоуб” заявиха, че ще пуснат статия за „опасността от нападките от страна на администрацията спрямо пресата” на 16-ти август и помолиха и други медии да направят същото.

Към инициативата на в. „Бостън глоуб“ се присъединиха в. „Ню Йорк таймс“ и редица по-малки вестници, включително от щати, в които Тръмп спечели на изборите през 2016 г.

В електронната версия на вестника редколегията на „Бостън глоуб“ обвини Тръмп, че поддържа постоянна кампания срещу свободата на печата. Величието на Америка зависи от функцията на свободния печат да казва истината на силните. Да се слага на печата етикет „враг на народа“ е колкото неамериканско, толкова и опасно за гражданския пакт, който споделяме повече от две столетия, подчертава вестникът.

Вестник „Канзас сити стар“ в щата Мисури, където Тръмп спечели през 2016 г. сравнява изказванията на Тръмп за медиите с принудителното заглушаване от Сталин на критиците му. Навсякъде в страната всяко нещо, за което даден висш служител не желае да говори или за което читателят не иска да чуе, днес се определя като лъжлива новина, отбеляза вестникът.

Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова тясно обвързан с историята им.

Славната американска традиция на уважение към истината и казване на истината днес е застрашена. Доналд Тръмп не е първият американски президент, който атакува печата или смята, че отношението на медиите към него е несправедливо, но той е първият, който изглежда има пресметната и последователна политика за саботиране, делегитимиране и дори застрашаване на работа на печата, отбелязва редакционният екип на „Гардиън“.

Антимедийните настроения на някои митинги на Тръмп са плашещи.

Използването на тролове в социалните медии, издевателствата и заплахите към журналисти (особено сексуалните заплахи към журналистки) достигнаха небивали равнища. Върховният комисар на ООН за правата на човека предупреди тази седмица, че нападките на президента Тръмп срещу медиите „се доближават много до подстрекаване към насилие“, подчертава „Гардиън“. Вестникът припомня, че през юни петима журналисти от в. „Капитал газет“ в Мериленд бяха застреляни от недоволен местен жител и предупреждава, че те може да не са последните.

Работата на печата не е да спасява САЩ от Тръмп.

Работата на печата е да съобщава, да проучва в дълбочина и анализира възможно най-критично и без страх. Печатът далеч не е безгрешен. Той може да е користен. Нещо по-лошо, в Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безцеремонно незачитане на истината – тях президентът силно одобрява. Свободният печат обаче е длъжен да изважда наяве сплашването и подстрекателството и трябва да прави всичко възможно да съхрани уважаването на фактите и балансираната преценка, накратко – да си върши работата, допълва „Гардиън“.

Експерти от ООН очакват увеличение на риска от насилие спрямо журналисти.

- реклама -