туристи Ангелкова модул плажове концесия

Повече от 3 млн. чужди туристи у нас от началото на годината

3 млн. и 100 хил. чужди туристи са посетили България за първите шест месеца на годината. Това обяви министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Това е най-силното полугодие за българския туристически сектор за последните 10 години.

Ръстът в сравнение със същия период през последното десетилетие варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.).

Министърът доволна и от летния сезон

„Много добре започва летният сезон като за юни отчитаме увеличение от 28% и сериозни ръстове на редица генериращи за нас туристически пазари“, каза министър Ангелкова.

Сред тях попадат

 • Румъния (44%),
 • Германия (62%),
 • Русия (18%),
 • Украйна (22%),
 • Великобритания (18%),
 • Полша (177%),
 • Чехия (92%),
 • Израел (41%),
 • Франция (38%),
 • Унгария (49%),
 • Австрия (76%) и др.

Надяваме се тази тенденция да се запази и лятото също да потвърди ръста за полугодието“, допълни тя.

Нова система за проверка на цените по плажовете

От днес е достъпен нов модул на интернет-страницата на Министерството на туризма, през който всеки може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове.

На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да ни подават информация за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, обаче ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване“, обясни министър Ангелкова. По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа.

Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг. Продължава работата по него, като на картата ще бъдат нанесени и останалите плажове. Амбицията на Министерството на туризма е модулът да бъде надграден като се сложат снимки на ивиците, допълнителна информация за услугите на тях и др.

Предстои и разработването на английска версия, за да могат и чужденците да се ориентират кой плаж да изберат. За приложението е използвана реална карта и по този начин приложението се оказва полезно не само, за да могат туристите да се ориентират за цените, но и за плажовете в близост до тяхното местоположение.

Как да подадем сигнал за нередности

До картата с плажовете е поставено и каре, което упътва туристите как и къде да подадат сигнал, ако видят нередности на плажа. Това може да стане на телефон 02/ 904 68 33 и на e-mail: control@tourism.government.bg.

Ангелкова съобщи, че вече са получени повече от 200 сигнала, като министерството своевременно реагира на тях. Много от сигналите не са свързани пряко с управлението на плажовете или са в компетенциите на други институции, като са били своевременно препратени към тях. Министерството на туризма има и мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.

- реклама -