коронавирус коронавирус, случаи, починали, заразени, излекувани коронавирус, нов щам, СЗО

Повече от 25 милиона случая на коронавирус са регистрирани в Европа

Повече от 25 милиона случая на коронавирус са официално регистрирани в Европа.

Това показват данните, цитирани от AФП, базирани на официална здравна статистика.

52-те държави са най-силно засегнатата зона по брой на инфекциите, следвана от САЩ и Канада с 19 188 178, Латинска Америка и Карибите с 15 024 469 и Азия с 13 617 004.

Европа беше първият глобален регион, който отчете смъртта на половин милион на 17 декември.

За седем дни броят на хората, заразени във Великобритания, Германия и Холандия, се увеличи с 12% наведнъж. Ако през миналата седмица във Великобритания бяха откривани 20 хиляди случая на ден, сега те са 40 хиляди. Увеличението на заболеваемостта в кралството е свързано с нов щам на коронавирус, който според властите може да е със 70% по-заразен от първоначалния. Поради това много страни, спряха пътническите полети до и от Великобритания.

В Холандия се откриват на ден един и половина пъти повече случаи на инфекция, отколкото преди седмица – до 12 хил. На фона на нарастването на заболеваемостта властите забраняват влизането в страната на тези, които нямат отрицателен тест за коронавирус.

В Германия броят на заразените продължава да расте с около 25 хиляди на ден. Сега повече от 400 хиляди души са болни в страната – 25% от всички заразени.

В Чешката република, където броят на случаите за една седмица се е увеличил с 10% – над 14 хил. на ден. В републиката е въведено извънредно положение, глобите за нарушения на ограничителни мерки за гражданите достигат 1 900 евро.

Разпространението на инфекцията се ускорява във Франция: миналата седмица броят на заразените се увеличи с 2,5%, тази седмица – с 4%. Там се откриват до 14 хиляди заразени хора на ден, а преди седем дни бяха по 13 хиляди.

За седем дни на планетата 4,4 милиона души бяха заразени срещу 5,36 милиона седмица по-рано. Относителното увеличение е 6%.

Регистрирани са и по-малко смъртни случаи – около 79 хиляди срещу максималните от началото на пандемията 81,7 хиляди през предходните седем дни. Смъртността остава на минимално ниво от 2,2%.

Броят на така наречените активни случаи, тоест пациенти, които се лекуват в момента, се е увеличил с 1,1 милиона (седмица по-рано – с 0,9 милиона), но делът на болните в момента леко е намалял – от 27,7% на 27,5 %. Тези данни са непълни, тъй като много страни не публикуват съответни статистически данни. В същото време делът на тези, които вече са се възстановили, също намалява – от 57% на 56%.

- реклама -