регистрация електронна платформа, записване, ваксини, Ивайло Филипов

Повече от 25 000 души са се регистрирали за поставяне на ваксина в новата електронна платформа

До 7:30 часа тази сутрин над 25 000 души са се регистрирали за поставяне на ваксина в новата електронната платформа.

Това каза за Радио „Фокус“ изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Той припомни, че електронният регистър работи от 17:30 часа вчера.

„Само за първия час е имало близо 7 000 записвания“, добави той. „Системата работи 24 часа в денонощието, включително и за сънародниците ни в чужбина, които искат да се приберат в България и да се ваксинират. Заявката трябва да бъде направена най-малко 7 дни по-рано от датата на ваксиниране.

За да се резервира час и дата се преминава през четири стъпки.

Първата стъпка касае личните данни и начина на получаване на информация, втората – вида на ваксината, третата стъпка е избор на медицински ваксинационен център и четвъртата – получаване на резултат“, обясни Филипов.

„Направили сме часовите диапазони да са лесни за преглед от всеки един гражданин, който се записва, съобразно броя на столовете, които има за ваксиниране, така че всеки гражданин да може визуално да се ориентира. Когато е в зелено, е на 0% заетост, а когато е в червено, има 100% заетост, което означава, че ако изберете тази опция, и има само един зелен стол във дадения ваксинационен център за дадената дата, то вие да го вземете“, каза той.

„Електронният портал дава възможност да се види кои часове са заети, като това се визуализира с четири цвята: зелен, жълт, оранжев и червен, каза още Ивайло Филипов и обясни, че електронната платформа за регистрация за ваксинация срещу COVID-19 има за цел да подпомогне на гражданите и здравната общност, като предотвратява образуването на опашки пред ваксинационните центрове“, добави той.

- реклама -