ПСС, сноубордист, изчезнал, Картала, Благоевград
Снимка: БГНЕС

Повече от 24 часа без следа от изчезналия над Благоевград сноубордист

Повече от денонощие планински спасители издирват изчезналия в Рила планина сноубордист.

Той се загуби в района на писта „Картала” над Благоевград.

34-годишният мъж от София не е открит. Екипите се прибират, повечето спасители са останали и без батерии на телефоните си, така че трудно се осъществява връзка с тях. Освен това се налага преустановяване на издирването, защото вече се стъмни, а в тази част на денонощието няма как да акцията да продължи уточниха от ПСС.

В рамките на днешния ден на терен са били 21 спасители от Планинска спасителна служба (ПСС). Те са от Благоевград, Банско, Разлог и София. Включени са били и две следови кучета, обучени да откриват изчезнали хора в планините. Използван е и уред за откриване на изчезнали в лавини.

На този етап няма как да се кажи дали и какви са шансовете мъжът да бъде открит жив, въпреки че е в неизвестност от повече от 24 часа. „Историята познава всякакви случаи. Надеждата умира последна”, заявиха от ПСС.

Сигналът за изчезналия сноубордист е подаден в 17.37 часа в неделя на телефон 112.

Около час след подаването на сигнала, на терен вече са трима спасители, пристигат и още десет. Издирването е преустановено около полунощ, а сутринта е подновено, но за съжаление остава без резултат за момента. По информация от подалия сигнала, сноубордистът не е имал нито каска, нито уред за лавини. Спускали са се на пистата, но и извън нея. Дежурният служител в ПСС уточни, че вчера има паднали две лавини. Метеорологичните условия са доста тежки през последните няколко дни. Днес издирването е проведено при намалена видимост, а новообразувалата се снежна покривка е 10 см. Следи от сноубордиста не са открити.

 

- реклама -