Ардино пожари щети гори залесяване

Повече от 2 млн.лв. струва пожара в Ардино

Повече от 2 млн.лв. струва пожара в Ардино

Над 2 млн. лв. възлизат щетите от пожара в Ардино. Близо 1 500 декара борова гора са напълно изгорели , а общо засегнатите площи са над 1 800 декара. Средствата за залесяване няма да бъдат инвестирани от държавния бюджет, а от този на Държавните горски предприятия.

В гасенето на огъня в Ардино се включиха два хеликоптера над 180 души – около 70-80 от пожарната и около 50 души от военните, доброволци от фирмите, които обработват горските масиви, както и такива от местното население. Засегната гора в залесена преди около 50-60 години и освен инвестициите ще трябва да се изчака най-малко още толкова време, за да се възстанови.

Двама задържани за пожара

За Агенция „Фокус” депутатът от ГЕРБ и областен председател на партията в Кърджали Цвета Караячнчева заяви, че всичко това се е случило от нехайството на хора, които са били в гората. Караянчева уточни, че вече има задържани две лица и разследването продължава.

Пожарът в Ардино е локализиран и няма опасност за населението. Въпреки това на място и през нощта ще останат дежурни екипи.
Засегнатата площ от горските пожари от началото на противопожарния сезон достига 9000 дка.

- реклама -