Повече от 120 са арестувани при протеста на „жълтите жилетки“ в Париж

Френската полиция е задържала 126 „жълти жилетки“ и е извършила 11 000 проверки на демонстранти в Париж. Днес е 23-тият по ред протест.

Маршовете са започнали спокойно сутринта, но ранни следобед на някои места в Париж са избухнали сблъсъци между полицията и протестиращи.

 

Силите за борба с безредиците са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата в центъра на френската столица.

„Ние всички сме катедрали“, се четеше по плакатите, които развяваха „жълтите жилетки“.

Демонстрацията в Париж се провежда при засилени мерки за сигурност. Активистите искат да напомнят на правителството, че опустошената от мощния пожар през изминалата седмица катедрала „Нотр Дам“, не е единственият проблем, който трябва да реши президента Еманюел Макрон.

Демонстрации са планирани не само в столицата, но и в други големи градове на страната. Исканията на протестиращите не са се променили – оставка на държавния глава, чиято политика според тях облагодетелства богатите, за сметка на бедните.

В Париж единият от маршовете е планирано да стигне до Елисейския дворец, въпреки полицейската блокада около президентската резиденция.

Друг протест ще се проведе в района на емблематичната 850-годишна катедрала „Нотр Дам“, за чието възстановява вече са събрани над 1 милиарда евро. Протестите там бяха забранени, районът е блокиран от полиция. Мнозина от „жълтите жилетки“ са гневни от факта, че милиардери дариха средства за изграждането на катедралата, докато някои от хората едва свързват двата края.

- реклама -