туризма, телефон жалби шум заведения Министерство на здравеопазването, телефонна линия, коронавирус

Повече от 100 обаждания дневно в МЗ с питания за коронавируса

860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари т.г. за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19.

Най-честите въпроси са свързани с предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус.

Интерес има и към личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.

Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат.

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на МЗ,  търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, можете да получите от лекар-епидемиолог.

- реклама -