Повече от 1 млн. са жертвите на COVID-19

Жертвите на COVID-19 в света вече са един милион, почти половината от тях са в САЩ, Бразилия и Индия. Това става само 10 месеца след появата на заболяването в Китай. Потвърдените случаи в глобален мащаб са над 33 милиона. Европа противостои на втора вълна на патогена със затягане на ограничителните мерки, особено в големите градове.

Холандия обмисля да ограничи движението от и към големите си градове като Амстердам, Ротердам и Хага. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че заразените в страната може да достигнат 19 200 на ден, ако сегашната тенденция се запази, но подчерта, че икономиката трябва да функционира.

Франция обяви, че не планира ново затваряне на страната, но от днес баровете в Париж ще работя до 22 часа. В Марсилия пък заведенията няма да работят до 11 октомври. Някои собственици на ресторанти в морския град не изпълняват нареждането и сервират на клиенти, на фона на протести от бранша.

От днес още 167 000 испанци от района на Мадрид не могат да напускат квартала си с изключение на ходене на работа, посещение при лекар или водене на децата на училище.

Така ограниченията вече обхващат над един милион души от всички 6,6 милиона в района на испанската столица. Здравните мерки в Испания са от компетенциите на местните власти, но централното правителство настоява за още по-строги правила под заплаха да ги наложи.

Междувременно Русия изпрати първата пратка от своята ваксина в Беларус – първа по рода си доставка зад граница. Клиничните изпитания в Беларус започват върху доброволци на 1 октомври.

- реклама -