задържания
Алексей Улюкаев

Повдигнаха обвинения на задържания руски министър на икономиката

Повдигнаха официални обвинения на задържания руски министър на икономиката Алексей Улюкаев. Това съобщиха от руския Следствен комитет.

Обвиненията са за получаване на подкуп и изнудване в особено големи размери.

Очаква се Улюкаев да бъде задържан в затвора или под домашен арест.

Министърът е обвинен в приемане на подкуп в размер на 2 млн. долара за издаване на положителна оценка от министерството, която позволява на „Роснефт“ да купи мажоритарния дял от акциите на държавната „Башнефт“ в размер на 50.8%. От руската банка ВТБ, начело на чиито управителен съвет беше Алексей Улюкаяв, заявиха, че не са получавали възражения от правоохранителните органи по приватизацията на контролния пакет акции на „Башнефт“.

Русия

Срещу него е образувано дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление, ако бъде доказано в съда, е глоба в размер до 80 до 100 пъти размера на взетия подкуп и лишаване от право да заема определени длъжности в срок от 8 до 15 години или глоба до 70 пъти взетия подкуп и лишаване от свобода за 8 до 15 години.

Спрямо Улюкаев са предприети необходимите оперативно-следствени действия.

Путин бил в течение

Руският президент Владимир Путин е получавал цялата информация за оперативната работа срещу министъра на икономиката, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От Министерския съвет отбелязват, че премиерът Дмитрий Медведев също е настоял за щателно разследване на случая.

Във вторник задържаният Улюкаев е трябвало да вземе участие в разширено заседание на фракцията на “Единна Русия“, само че вчера името му мистериозно изчезнало от програмата на заседанието.

- реклама -