Повдигнаха обвинение на Румен Овчаров за безстопанственост по делото за АЕЦ „Белене“-ВИДЕО

Повдигнаха обвинение на Румен Овчаров за АЕЦ „Белене” за безстопанственост. Става дума за нанесена щета на НЕК в размер на 193 189 000 евро

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Началното обвинение на Румен Овчаров е за това, че в края на месец ноември 2006 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, и като принципал на НЕК, въпреки задълженията си по Закона на енергетиката, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двамата изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които на 29 ноември 2006 г. са подписали споразумение с „Атомстройекспорт”, във връзка с ядрената централа „Белене”.  Какво каза Арнаудова вижте:


https://youtu.be/DZosTfjYaR4

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров.

5165486Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”.

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев.

5165478През юни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в отговор на депутатски въпрос, че ще има обвинени по разследването за АЕЦ „Белене“.

Засега обвиняемите са трима

Петър Димитров, който наследи Овчаров на поста министър на икономиката и енергетиката през 2007 г., бе подведен под наказателна отговорност преди месец за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на тогавашните изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян.
Двамата също бяха обвинени през октомври, защото сключили неизгодна сделка за старото оборудване за проекта „Белене“, което беше продадено на руската „Атомстройекспорт“ и работи в Калининската АЕЦ в Русия. На 28 ноември 2007 г. Велков и Папазян съзнателно сключили сделката, като задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това произлязла значителна вреда за дружеството в размер на 77 172 475 евро, гласи обвинението срещу бившите шефове на електрическата компания. На 24 октомври пак заради делото за АЕЦ „Белене“
Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов – Делян Добрев. Според прокуратурата Добрев е извършил умишлена безстопанственост през 2012 г., в резултат на което НЕК била ощетена с 4 561 697,27 евро. Той не прекратил плащанията към фирма “Парсънс Юръп Лимитед” след решението на кабинета “Борисов” да спре строежа на централата. „Аз спрях далаверата „Белене“, каза Добрев в своя защита, след като сам се отказа от имунитета си. Той още няма повдигнато обвинение, но това се очаква да стане в петък, за когато е призован в следствието.
- реклама -