Хакерът Кристиян

Повдигнаха обвинение на хакера, ударил НАП! Може да влезе в затвора за 8 години – СНИМКИ

Хакерът Кристиян Бойков е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа. 20-годишният компютърен специалист, който преди няколко дни удари НАП вече има и повдигнато обвинение по чл. 319 от Наказателния кодекс.

Предвиденото наказание е от пет до осем години и глоба до 10 хиляди лева

Хакерът е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в гр. София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, съобщиха от прокуратурата.

Младият мъж е родом от Пловдив, но живее и работи в столицата.

Преди години той е пробил и защитата на сайта на МОН

Кристиян е бил установен вчера от служители на ГДБОП на работа в офис на фирма в гр. София, където е задържан първоначално за 24 часа. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. Действията му нямат връзка с дейността на компанията, в която работи.

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на  доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на „Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла.

При условията на неотложност под ръководството на СГП са извършени претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит К. Б., както и в дома му в гр. София и в гр. Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации,хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони.

- реклама -