Петър Димитров, обвинение, безстопанственост

Повдигнаха обвинение на бившия министър на икономиката Петър Димитров за АЕЦ Белене

Щета за над 77 млн. евро

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Петър Димитров – бивш министър на икономиката и енергетиката за престъпление, свързано с АЕЦ „Белене“.

Той е с мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

Обвинението е, че като министър през 2007 година, умишлено не е упражнил контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, тогава главни изпълнителни директори на НЕК, при сключването на договора за продажбата на стария реактор на АЕЦ „Белене“ на руското дружество „Атомстройекспоерт“. Тази сделка е нанесла значителна щети за 77 млн. евро на НЕК, категорични са от прокуратурата.

Белене

Според обвинението, Петър Димитров като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК, но въпреки тези си задължения е бездействал.

 

Самите Велков и Папазян също са обвиняеми от няколко дни.

По-рано тази сутрин, Петър Димитров бе разпитан в следствието към Софийската градска прокуратура на ул. Монтевидео 21. Излизайки като обвиняем заяви:

„В момента участниците в този проект се борят за президентския стол. 20 г. никой не е продал реакторите. Защо? Защото няма друг купувач. „Атомстройекспорт“ благоволи да ги купи, тъй като направи услуга на България. Това не е пазар, на който може да изнесеш оборудването и да има 10 купувачи“

БСП: Това е предизборна атака

„Oбвинението срещу бившия енергиен министър Петър Димитров е опит да притиска и сплашва опозицията, това е реакция на нашето поведение от последните месеци“, коментира Корнелия Нинова. Според нея това е и реакция на внесеното от БСП искане за временна комисия за картела на горива.

„Притеснени са и за изхода от изборите, очевидно навсякъде започна натиск“, заключи червената лидерка.

- реклама -