Никола Груевски

Повдигнаха обвинение на бившия македонски премиер Никола Груевски

Специалната прокуратура в Македония повдигна обвинение срещу бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Разследването се отнася за случая от 2013 г., когато Груевски е подтиквал към насилие срещу кмета на община „Център“ в Скопие Андрей Жерновски.

Прокурорката Фатима Фетаи не е споменала имената на обвиняемите. В същото време е уточнила, че обвинението се базира на подслушваните разговори между „двама висши функционери“ и директно е препратила към един от разпространените разговори.

Същото обвинение е повдигнато и на бившия министър на транспорта Миле Янакиевски. Сред обвиняемите има и ръководни лица от 5-то управление на Службата за сигурност, която пряко отговаря за подслушването.

По това обвинение законът предвижда затвор до 5 години

Лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев разпространи десетки подслушвани разговори на управляващите, станали по известни като „бомби“. Никола Груевски директно обвини Заев в обслужване на чужди служби и интереси и в опит правителството да бъде свалено по незаконен начин.

Миналата година четирите парламентарни партии постигнаха споразумение за създаване на специална прокуратура, която да разследва подслушваните разговори и закононарушения в страната.

На 11 декември тази година в Република Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.

- реклама -