завод Арсенал, шпионаж, арест, гаранция, съд
сн. БГНЕС

Повдигнаха две обвинения на чужденците, крали от „Арсенал“

Тримата чужденци, които бяха уличени в кражба на документи и изделия от оръжейната фирма „Арсенал“, са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа, потвърдиха днес от Районната прокуратура в Стара Загора. Най-напред те бяха задържани на 5 октомври т.г. за 24 часа на граничен пункт Кулата при опит да напуснат страната, а в колите им бяха открити документи и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство.

Задържаните са гражданин на Русия на 60 години, и двама граждани на Литва – жена на 59 г. и мъж на 24 г. Тримата са семейство, което работели от няколко години в Казанлък. Вчера те бяха доведени под охрана в Районното управление на МВР в Казанлък.

Засега са им повдигнати по две обвинения – по член 195, ал.1, т. 6 от Наказателния кодекс, и по чл. 233 ал. 3 от същия кодекс. По първото обвинение – за кражба, при която лицето се е възползвало от служебното си положение, наказанието е до 10 години лишаване от свобода. По второто – който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, наказанието е затвор до 6 години и глоба до 200 хиляди лева. Алинея 3 на този член, по която в случая е повдигнато обвинението, се отнася за маловажните случаи по алинея 3, за които се предвижда само глоба в размер до 20 хиляди лева.

Заради публикациите в медиите за досъдебното производство срещу чуждите граждани днес Окръжната прокуратура в Стара Загора обяви, че се е самосезирала и е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от НК – разгласяване на информация от служители на МВР, представляваща следствена тайна, без разрешение на наблюдаващия прокурор по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК – материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. По-късно стана ясно, че старозагорската Окръжна прокуратура е изготвила предложение до главния прокурор с искане за възлагане на разследването по това досъдебно производства на съответна прокуратура в друг съдебен район в страната.

Източник: 24 часа

 

- реклама -