Мутафчийски коронавирус случаи

Потвърдиха два случая на коронавирус в Плевен и два в Габрово (Обновена, Видео)

Потвърдени са два случая на коронавирус в Плевен и два в Габрово.

Това съобщиха след извънредното съвещание на Националния оперативен щаб в Министерски съвет.

В болницата в Плевен има двама души, заразени с коронавирус, в болницата в Габрово – също положителните проби за коронавирус са две.

Новите случаи са на 61 годишен мъж в Плевен и на жена, която е от медицинския персонал на болницата в Габрово.

Получихме първични резултати, които трябваше да се потвърдят с нови проби. Затова оперативният щаб разпореди в болниците в Плевен и Габрово да се вземат материали на съмнително положителните пациенти – мъж на 27 г в Плевен, 75 годишна жена в Габрово, заяви Тодор Кантарджиев.

Тези проби постъпиха в националната лаборатория в 3.15 ч. от Плевен и в 4 ч. от Габрово. Бяха изследвани по референтния метод, предложен от СЗО. От изследваните проби от Плевен се получи положителен резултат на 27-годишния мъж, новата проба при него е положителна също. При изследваните 24 проби от Плевен в болницата в отделението по белодробни болести се доказа втори положителен случай за коронавирус при мъж на 61 години, пациент с белодробно страдание в нетежка форма, добави Кантарджиев.

Вторите изследвани материали са от Габрово – 46 проби. Положителна е пробата на 75-годишната жена. От изработените 76 проби има една проба на лице, което е медицински персонал – също жена.

Ген. Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер. Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период – дори 75-годишната пациентка, добави Мутафчийски.

Все още не е ясен механизма на заразяването на пациентите. Търси се нулевият пациент.

Шефът на ВМА обяви, че истинско предизвикателство е да се установи нулевия пациент, но всички които са били в контакт ще бъдат издирени и карантирани. Той допълни, че вчера Финландия са обявили, че имат проблем с пробите и е трябвало да закупуват нова апаратура. В България има четири открити лаборатории, плюс една във ВМА, като приоритетни ще бъдат пробите от втората линия. Той не пожела да се ангажира с конкретен час за нова информация, а лабораториите не са спирали да работят и при първа получена информация тя се представя на обществото.

В болниците има карантинен режим на работа, няма да се приемат нови лица, активно издирваме всички контактни лица. Събира се информация за двата подозрителни положителни случая, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. Развитието на ситуацията в България повтаря начина на разпространение като в останалите държави. Ще изпрати указания в болниците.

Местните щабове заседават и чакат указания за уточняване на последващите мерки в Плевен и Габрово. Предвиждат се по-драстични ограничения, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Отделенията в болниците се дезинфекцират.

Няма основание за паника, подчерта той и обясни, че пробите са открити в оздравителния период на болните.

В Габрово ще се увеличи капацитетът на областната болница, каза още Мутафчийски. В Плевен вероятно ще се осигурят легла в Клиниката по пулмология и фтизиатрия, както и в инфекциозната клиника. Защитни облекла за лекарите и медицинските сестри има достатъчно, увери ген. Мутафчийски.

 

 

 

 

- реклама -