спортни министри и шефове на футболни федерации Евро 2020 Мондиал 2030 кандидатура домакинство съвместна

Потвърдено: България, Гърция, Румъния и Сърбия ще кандидатстват за домакинството на Евро 2028 и Мондиала през 2030

Спортните министри и президентите на футболните  федерации на България, Гърция, Румъния и Сърбия се договориха четирите страни да кандидатстват съвместно за няколко големи футболни първенства.
Това стана в рамките на четиристранния форум, който се провежда в Белград, предаде специалният пратеник на Flashnews Петрина Василева.

Спортните делегации се разбраха за следното:

1. Гърция се включва в домакинството на Сърбия, България и Румъния за европейското първенство по волейбол през 2021 г.

2. Четирите страни ще участват заедно в кандидатурата за домакинство на европейското през 2028, световното през 2030 и европейското през 2032.

3. Създава се Комисия за подготовка на кандидатурата от 16 човека (по 4 от страна)

4. Следващата среща е в София през февруари, а след това през април в Гърция.

Министър Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис препотвърдиха категоричната готовност на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година.

Присъстващите на срещата подчертаха, че проекта за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят.

“Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите”, заяви Красен Кралев. Представителите на футболните асоциации бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните. Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех.

 

- реклама -