Потвърдена е смъртта на 38 души в срутването на моста край Генуа – СНИМКИ

Потвърдена е смъртта на 38 души в срутването на моста край италианския град Генуа, съобщи агенция АНСА, цитирайки вътрешното министерство на Италия

Сред загиналите има три деца на възраст 8, 12 и 13 години. Други 16 души са ранени при срутването на 100-метров участък на моста „Моранди“ вчера.

Според източници от противопожарната служба, цитирани от АНСА, неофициалният брой на загиналите е 35 души.

Спасителните служби продължават да работят по изваждането на оцелели изпод развалините. При срутването на моста около 30-35 коли и няколко камиона паднаха от височина 45 метра върху река, железопътна линия и складове.

Български шофьор на тир е бил на моста в Генуа по време на рухването му, твърдят италиански издания. Той е паднал от виадукта с камиона си, но по чудо е оцелял и дори се е включил в спасителната акция.

Генералният консул на България в Милано Росен Руфев заяви, че не може да потвърди тази информация: „Нямаме данни за подобен случай. Твърде възможно да е плод на фантазията, тъй като не е много логично от такава височина да падне тир и да има оцелели“.

„Нямаме до този момент данни за български граждани, които са пострадали и загинали. Продължаваме да сме в контакт с местните органи на властта. Жертвите са между 35 и 31 души“, посочи той.

По думите му сред загиналите има граждани на Чили и двама албанци. От ранените има чехи.

Евакуирани са около 400 души.

Български граждани могат да потърсят информация по случая или да подадат сигнали на телефоните на Генералното консулство в Милано:

– +39 028 49 42 941;

– +39 933 37 82 60 43 (в извънработно време).

В момента на рухването по моста са се движили 30 автомобила и 3 камиона. Отломките са нанесли сериозни щети на сградите под моста. В района е имало изтичане на газ.

„От това, което ми обясниха, броят на жертвите ще се увеличи. Това е невероятна трагедия. Още повече, че не е резултат от инцидент или експлозия. Основната версия е структурна повреда“, заяви министър-председателят на Италия Джузепе Конте.

„Ясно е, че съоръжението, както много други в Италия, е остаряло. Но на мостът е извършвана поддръжка. Ще направим необходимите проучвания, заедно с прокуратурата, за разберем какво е довело до срутването и да не позволим подобни трагедии да се повтарят“, допълни той.

- реклама -