Потоп в Китай
Потоп в Китай

Потоп в Китай. Най-малко 75 души са загинали и изчезнали

Потоп в Китай. Най-малко 75 души са загинали или изчезнали след като незапомнени наводнения удариха северните,  централните и южните райони на Китай, съобщава АП.

Проливните дъждове станаха причина във вторник властите на Пекин да отменят стотици полети, да спрат част от столичния транспорт и някои влакове. Властите мобилизираха и войници да изграждат диги и да помагат на залетите селища. Хиляди китайци пък са били евакуирани. Щетите са за милиони долари. Водната стихия прекъсна и стотици километри пътища.

Природното бедствие принуди китайският президент Си Дзинпин да предупреди, че местните власти, които не са взели предварителни мерки, ще бъдат жестоко наказани.

Придошла от пороите река скъса дига в Китай

Придошла от пороите река скъса дига в района на град Тяннмън, провинция Хубай в Централен Китай. Възникнала е необходимост да се евакуират живеещи в района хора.

34 000 души е трябвало да напусват домовете си заради пороите и скъсаната дига. Отбелязва се, че разрушеният участък от язовирната стена се увеличава, а нивото на водата продължава да се покачва. Силните дъждове в Китай от края на юни насам са предизвикали наводнения, както и кални свлачища. Особено тежко е положението на живеещите в районите по поречието на Яндзъ. От бедствията са пострадали повече от 1 500 язовирни диги в цялата страна. В резултат на стихиите са загинали 237 души, а 93 се водят за изчезнали.

От началото на годината лошото време е причинило смъртта на 576 души, съобщиха китайските власти.

- реклама -