Потънал преди век плавателен съд ще падне в Ниагарския водопад

Потънала преди 101 години товарна баржа се отдели от мястото си и бавно се приближава към Ниагарския водопад, съобщава Би Би Си.

През 1918 г. баржата се откъсва от буксира си на около километър и половина нагоре по течението на река Ниагара. Когато това се случило, намиращите се на борда ѝ Густав Лофтберг и Джеймс Харис веднага разбрали, че се приближават към водопада.

Те решили да отворят люковете в средата на плавателното средство, за да се напълни трюмът с вода и да стане по-тежък. Двамата моряци успели да закарат баржата към скалите, където заседнала и престояла повече от век на 500 метра от водопада.

Моряците били спасени на следващата сутрин.

В края на октомври тази година над местността се разразила мощна силна буря, придружена от силни ветрове и валежи.

Тогава за първи път от 100 години баржата се преместила и отново се насочила към водопада. След около 50 м отново била спряла, засядайки в подводните камъни.

Дейвид Адамс – ръководител на националния парк Ниагара в Онтарио, заяви, че сътрудниците му следят внимателно баржата и смятат, че тя може да остане на новото си място в продължение на месеци, ако не и години.

Ако все пак се плъзне към водопада, от нея едва ли ще остане нещо, защото е прогнила из основи.

В резултат от бурята баржата се е обърнала на една страна и бързото течение на реката може отново да я отнесе от камъните.

Големият проблем е в това, че около водопада обикновена има много туристи на катери и падането на баржата може да застраши сериозно живота и здравето им.

- реклама -