правила, прием, детски градини, ясли
Снимка: БГНЕС

Постоянният адрес с най-голяма тежест при прием в детска градина или ясла

4, а не 3 точки вече ще се дават на дете, което живее над 3 години на постоянен адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла.

3 вместо 2 пък ще се дават за непроменян повече от 3 години настоящ адрес. Промени на територията на Столичната община няма да се считат за промени.

Това каза зам.-кметът по култура и образование в Столичната община Тодор Чобанов, който провери ремонта и разширението на 20 ДГ „Жасминов парк“.

„Остават двете точки, които са отделен критерий за кандидатстване в градина, която се намира в административния район на адреса“, заяви Чобанов и посочи, че приоритет остава децата да бъдат приети в градини, които се намират най-близко до дома им.

По думите му в края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май.

Чобанов заяви още, че родителите на неприети деца ще бъдат подпомогнати с паричната помощ, която ще получават от държавата и тя ще бъде в размер на 3000 лв. на година и подчерта, че един от етапите ще преминава през общината, която ще трябва да потвърждава, че едно дете не е прието, а втората стъпка ще преминава през социалните служби. Зам.кметът разкри, че обмислят кандидатстването за тази помощ да става онлайн.

Стана ясно още, че общината планира до края на годината да отворят 13 обекта, които в момента са във фаза строеж.

„13 обекта са в строеж, очакваме през годината да се пуснат още 32, така че ще постигнем около 45 обекта през тази година, по които ще се работи, като общата ни цел е да пуснем 180 групи в тази нова група детски градини, които се изграждат“, обяви още Тодор Чобанов.

- реклама -