фермери ЕНП EП транспортна комисия пакет "Мобилност" ЕС, мъж, починал, коронавирус преки чуждестранни инвестиции ваксинационни сертификати

Постоянните представители в ЕС утвърдиха ваксинационните сертификати

Постоянните представители на 27-те държави от ЕС одобриха ваксинационните сертификати, които от 1 юли ще бъдат въведени във всички страни от Евросъюза.

Това стана ясно от изявление на Съвета на ЕС.

„Комитетът на постоянните представители на Съвета подкрепиха днес единодушно политическото споразумение, постигнато на 20 май с Европейския парламент относно европейския цифров сертификат за COVID”, се казва в текста на съобщението.

В документа се уточнява, че „целта на сертификатите е да облекчи безопасното и свободно придвижване по време на пандемията от COVID-19, като предоставя доказателства, че човекът или е ваксиниран срещу коронавирус, има отрицателен резултат от теста или е излекуван от COVID-19”.

Сертификатът, който ще се използва след 1 юли, ще бъде на хартиен или дигитален носител, съдържа QR-код и ще се издава безплатно.

Подчертава се, че това няма да бъде предварително условие за осъществяване на правото на свободно придвижване и не е документ за пътуване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна днес, че не всички европейски държави са готови да използват цифровия сертификат.

„Ние стартирахме този механизъм, но не всички страни са готови и някои трябва да наваксват”, каза тя след края на срещата на върха на Г-20.

Споразумението между Съвета на ЕС и Европейския парламент бе постигнато вчера след четири кръга преговори.

- реклама -