Постоянни патрули ще пазят на Лъвов мост и „Мария Луиза“

Постоянни полицейски патрули и жандармерия ще има на площад „Бански“ и в района на бул.“Кн. Мария Луиза“ и Лъвов мост. Ще се разшири и видеонаблюдението в столицата. Това са райони със засилено присъствие на бежанци.

Това са договорили днес кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

160802_MVR_SO_VD_3Засилват видеонаблюдението в столицата

На работната среща, състояла се днес в Оперативния център за видеонаблюдение към Столичната община, вътрешният министър Румяна Бъчварова и кметът Фандъкова са обсъдили дейността на Оперативния център за видеонаблюдение и възможностите за увеличаване на капацитета му чрез засилване на партньорството с МВР.

През последните години Столичната община инвестира в изграждането на система за видеонаблюдение. Общината има един основен център за видеонаблюдение, разположен на ул. „Бенковски“ и три изнесени центъра, в които се наблюдават 355 обекта с над 2000 камери. От тях над 200 са общински детски градини и училища, 39 градски паркове, детски площадки, 49 подлези, пешеходни зони, площади и 17 социални домове.

В общинския център за видеонаблюдение се наблюдават и 14 зони с разположени камери на Столична дирекция на вътрешните работи. Има и постоянен полицейски пост в рамките на Оперативния център.

315-105162_wideПо данни на СДВР в зоните, в които има изградено видеонаблюдение, се регистрира намаляване на престъпността и хулиганските прояви с 60-70%.

През миналата година Столичната община предостави над 950 диска с видеоматериали за подпомагане на работата на СДВР по изясняване на инциденти и разкриване на престъпления.

Столична община изгражда и видеонаблюдение на пътни кръстовища, които са включени в системата за управление на трафика. Към момента е изградено видеонаблюдение на 87 кръстовища, а до края на годината ще бъдат 160.

Видеонаблюдението на основни булеварди и кръстовища съдейства при разкриване на нарушители и е превенция срещу пътнотранспортни произшествия. Общината е изпълнила и три противопожарни кули на Плана Бистрица и Бухово, от които се следи за възникване на пожари в планинските райони.

- реклама -