Бъдни вечер

Постни сарми и пълнени чушки трябват на трапезата за Бъдни вечер (Бърза рецепта)

Бъдни вечер се празнува винаги на 24 декември. Това е последният ден от родилните мъки на Богородица.

Затова се отбелязва в тесен семеен кръг, а всичко, което се поднася на трапезата, трябва да е постно. Предлагаме ви класически рецепти за постните блюда.

Постни сарми със зелев лист

Необходими продукти:
1/2 стрък праз лук
1 ч. ч. ориз
3 с. л. доматен сок
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. джоджен
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
1 ч. л. червен пипер
1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания на ситно праз в олиото със съвсем малко вода, добавяме ориза, след това червения пипер и доматения сок. Оризът леко набъбва и тогава слагаме подправките. На дъното на тенджера слагаме цели зелеви листа. Навиваме сармите и ги подреждаме в тенджерата. Отгоре ги притискаме с чиния. Сипваме малко зелев сок и вода, слагаме дафиновия лист и варим на тих огън. Същата плънка може да се използва за лозови сарми и чушки.

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:
15 сухи червени чушки
1 ч. ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
черен пипер, чубрица, джоджен
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:
Чушките се попарват в топла вода, за да омекнат. В 1 ч. ч. олио задушаваме лука, боба и ориза, слагаме червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата и държим на котлона, докато оризът набъбне. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, сипваме отгоре другата чашка олио, малко зелев сок и вода. Печем на по-силна фурна, като ги обръщаме веднъж.

- реклама -