Великобритания
сн. БГНЕС

Постепенно отслабват мерките във Великобритания заради рязък спад на заразените с коронавирус

Кампанията за ваксинация във Великобритания намали значително случаите на Covid-19. Отчита се спад от около 70% от инфекциите сред здравните работници, които са получили първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech, съобщи Ройтерс.

По данни на британските здравни власти, една доза от ваксината на Pfizer осигурява високи нива на защита срещу инфекция и симптоматично заболяване. Очаква се при възрастни, получили първата доза, хоспитализацията и смъртта от Covid-19 да намалеят с повече от 75%.

Според института за обществено здраве (PHE), данните от ваксинирането представят „сериозно доказателство, че ваксината на Pfizer-BioNTech предотвратява заразяването, като същевременно защитава вече заразените от хоспитализация и смърт“.

Данните от проучванията на групата в напреднала възраст показват, че една доза от ваксината на Pfizer е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване от Covid-19. Първоначалните данни показват, че втората доза подобрява защитата до над 85%.

Хоспитализацията и смъртността сред всички възрастови групи намаляват, но сред най-възрастните спадът е най-бърз, твърдят от PHE.

Ваксината осигурява също така защита срещу наречения британски вариант на коронавируса.

сн. БГНЕС

В страната започва постепенно отслабване на мерките

План от четири етапа може да доведе до пълното премахване на коронавирусните ограничения във Великобритания до 21 юни, обяви премиерът Борис Джонсън.

Първата фаза предвижда всички училища да бъдат отворени от 8 март. Хората ще имат право да общуват с още един възрастен в парковете и обществените пространства.

От 29 март, когато започва великденската ваканция, ще бъде разрешено събирането в паркове и градини на групи до шест души или членовете на две домакинства.

Действащата в момента забрана за международни пътувания ще бъде преразгледана по-късно, като най-ранната възможна дата за почивка в чужбина е 17 май, съобщи „Гардиън“.

Най-рано от 12 април ще бъдат отворени отново магазини, фризьорски салони, салони за красота, библиотеки, атракциони на открито и заведения на открито.

Най-рано от 17 май ще бъде позволено на две домакинства или групи до шест души да се събират на закрито. Ще бъде разрешено и ограничен брой зрители да присъстват на спортни събития.

Най-рано от 21 юни може да бъдат премахнати всички останали ограничения върху социалните контакти и да се разреши провеждането на по-големи събития и отварянето на нощните клубове.

Наред с плана от четири стъпки, министър-председателят стартира поредица от обсъждания, включително дали трябва да се изисква от хората да покажат сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус.

Ще се разгледа варианта дали представянето на „сертификат за ковид-статуса“ би могло да помогне за отварянето на икономиката, като позволи на хората, които имат ваксина или отрицателен резултат от теста, да правят неща, които не биха били разрешени за тези, които не могат да докажат статуса си.

Според експертите, има морални и етични, както и практически въпроси за всеки подобен ход, по който няма единодушие сред управляващите.

Изследователска програма ще използва пилотни схеми, включващи тестване и други мерки за провеждане на събития с по-големи мащаби.

Ще бъдат преразгледани и международните правила за пътуване, като 17 май ще служи за ориентир като възможно най-ранната дата за почивка в чужбина.

Друга въпрос, чието решение трябва да бъде взето до 21 юни, ще бъде свързан с изискванията за социално дистанциране, включително прегръдки с приятели и роднини, използването на маски за лице и изисквания за дистанционна работа.

Очаква се мерките да бъдат гласувани от парламента преди Великден.

- реклама -