маркировка
Снимка: Pixabay

Поставят шумяща маркировка в района на Ябланица

В района на Ябланица във вторник пилотно ще положим шумяща маркировка. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи в участъка Ловеч-Ябланица.

„Автомагистрала „Хемус“ е едно от основните решения не само като икономически и социални ползи за Северна България, но и от гледна точка на пътната безопасност. Затова стартирахме още тази година 9,3 км от Ябланица до разклона за Тетевен.

Проектираме и останалите 50 км до разклона Ловеч-Плевен, за да можем до година да стартираме с обществената поръчка за избор на строител и 2018-2019 г. в този участък автомагистрала „Хемус“ да започнем с реално физическо изпълнение.

Да облекчим веднъж трафика и втори път да създадем необходимите условия за сигурно, безопасно и бързо преминаване през ловешка и плевенска област по направлението София-Варна и София-Русе“, коментира Нанков.

По думите му основната презумпция и функционална характеристика на ТОЛ системата е да се даде справедлив модел да се генерират достатъчно ресурси за подобряване качеството на републиканските пътища и основно с фокус върху пътната безопасност.

„Тя ще даде възможност и да имаме в реално време изключително добър контрол и на лекотоварни, но и на тежкотоварния трафик, включително с въвеждането и монтирането на трафик камери ще можем да отчитаме и средна скорост на преминаване по автомагистралните участъци. Нашата основна цел, освен довършването на автомагистрала „Хемус“, е 2018 г. да имаме изградена функционираща ТОЛ система, което ще има и добавена стойност от гледна точка и на пътната безопасност и сигурността на движение и преминаване“, допълни той.

Нанков уточни, че отделно от това настоящият участък не се нуждае от допълнително обезопасяване.

„Изключвам една малка отсечка от „Хемус“ в посока Варна, в района на Ябланица, още във вторник, съобразено с метеорологичните условия, ще положим пилотно напречна хоризонтална маркировка (т.нар. шумяща маркировка).

Така ще може да подобрим безопасността и да се намалят случаите като снощния инцидент със заспал шофьор на тежкотоварен автомобил, който предизвика ПТП“, каза още Николай Нанков.

- реклама -