Посрещнаха с питка и мед спасителите от Турция, жертвите вече са над 28 000

Катастрофалните земетресения в Турция, засегнали тежко и Сирия, са отнели живота на над 28 000 души, предаде Франс прес, като се позова на данни на местните власти на двете страни, предаде БТА.

В Турция жертвите са вече 24 617, а в Сирия загиналите са 3574.

Според Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били засегнати от трусовете. Организацията отправи призив за събиране на 42,8 милиона долара за бедстващите.

Хуманитарни организации са обезпокоени от появата на холера в Сирия.

Сирийското правителство разреши в петък

доставката на хуманитарна помощ в цялата страна, в това число и в бунтовническите райони, в които 5,3 милиона души рискуват да се окажат без подслон.

За първи път от 35 години насам бе отворен и пропускателен пункт между Турция и Армения за доставка на хуманитарна помощ за Турция.

Същевременно в Хатай въпреки студа изпод

отломките на рухнала сграда след 140 часа бе спасено 7-месечно дете на име Хамза. Според турски медии 2-годишно момиченце на име Ася, също е било спасено в Хатай. Спасени са били и 70-годишна жена на име Мнексе в Кахраманмараш, както и 35-годишната майка Йозлем и дъщеричката ѝ на 6 годинки Хатидже в Адъяман.

Междувременно паркинги, стадиони и спортни зали

в Южна Турция вече са превърнати в импровизирани морги, където хората издирват близките си.

Близо 32 000 души са мобилизирани в спасителните операции в Турция. В района са разположени и над 25 000 турски военни, които също помагат.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено