Радев: Пожелавам храброст на политиците от България и Македония – СНИМКИ

Честит празник на Българската армия, г-н президент. С тези думи македонският държавен глава Георге Иванов посрещна българския президент Румен Радев на Военния мемориал в Ново село

Радев заяви, че е много доволен от участието на македонската рота на днешния военен парад в центъра на София.

 

След посрещането му, българският президент се отправи към мемориалния комплекс, където го очакват няколко стотин души.

Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта.

„Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържествена възпоменателна церемония на Българското военно гробище “Ново село” в Република Македония.

“На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение”, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев бе посрещнат на Българския военен мемориал.

Той е възстановен и подържан с лични средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет” и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa.

Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

Заупокойна молитва за загиналите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, преди да отпътува за Република Македония.

Румен Радев беше категоричен, че пример за този нов дух в отношенията между двете ни държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци“, посочи президентът Радев, попитан дали празничния ден ще помогне да бъде намерена точката за съгласие по историята на двете държави.

- реклама -