Посредници предлагали на здрави хора ТЕЛК – Ловеч да ги „разболее“

Освен председателя на ТЕЛК – Ловеч Донка Минкова е арестуван и посредник, който давал парите на служителите в комисията. Двамата са задържани за 72 часа. Това съобщиха окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Минкова е задържана като обвиняема за подкуп. А на посредника ще му бъдат повдигнати няколко обвинения. В него са намерени 13 хиляди лева. Вчера са били извършени претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони и немалко сума пари от 17 адреса в Ловешка област.

Според окръжния прокурор десетки лица са се ползвали от фалшиви решения на ТЕЛК. Провждат се разпити на мними болни, които са източвали НОИ. Една част от тях от ромски произход.

Очаква се обвинения да бъдат повдигнати на един или двама лекари.

Валентин Вълков добави, че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК – Ловеч, която е от четирима човека, както и още един-двама лекари. В някои от случаите лицата, които имат нуждата от ТЕЛК, са се обръщали към посредник и срещу определена сума пари процентът им се е завишавал.

Посредници набирали лица, предимно от ромски произход, насочвали ги, казват им за какви суми става въпрос и тези пари се дават на съответната лекарска комисия, обясни окръжният прокурор. Тарифите варират от 200 до 1000 лева, а в страната и до 2500 лева, шефът на ГДБОП.

Набиране на кандидати за фалишви решения на ТЕЛК.

„Тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим вече за лица, които биха искали за придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. По този начин се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания. Има цели села, огромни махали, които се издържат по този начин“, посочи Ивайло Спиридонов.

- реклама -