Посолството на САЩ в Русия призова US гражданите да я напуснат незабавно

Посолството на САЩ в Москва призова своите граждани да напуснат Русия незабавно, докато „все още има възможност“ за това. Това съобщи БГНЕС, цитирайки уебсайта на дипломатическата мисия.

„Гражданите на САЩ не трябва да посещават Русия, а тези, които се намират там или пътуват за Русия, трябва незабавно да напуснат страната. Докато все още има ограничени възможности за търговски пътувания“, заявиха от посолството, предава БГНЕС. От там изразиха опасения, че руската страна може „да откаже да признае двойното гражданство на гражданите на САЩ,

да откаже на тези лица достъп до консулска помощ

от САЩ, да им забрани да напускат Русия и да ги призове на военна служба“.

Отбелязва се, че броят на търговските полети вече е изключително ограничен и често няма възможност да се купи билет в кратък срок преди пътуването. „Сухопътните маршрути с автомобил или автобус все още са отворени. Ако искате да напуснете Русия, трябва сами да се погрижите за това възможно най-скоро“, посочват от посолството.

Призивът идва броени часове, след като приключиха референдумите в Донбас, Запорожието и Херсон. Те бяха за присъединяване на украинските области към Руската федерация. Допитванията бяха проведени в обстановка на военни действия и при изключително ниска избирателна активност. Въпреки това Русия твърди, че са валидни и дори вече приветства областите за присъединяването им към Федерацията. В същото време ЕС и САЩ категорично обявиха референдумите за незаконни и посочиха, че няма да признаят резултатите от тях.

 

- реклама -