ЕС

Последно решение за роуминга в ЕС

Роумингът в ЕС ще отпадне от 15 юни 2017 г., но потребителите ще могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба само 90 дни годишно.

Това предлага Европейската комисия в нови правила за използването на мрежите след 15 юни 2017 г., когато роуминг таксите трябваше да изчезнат окончателно на територията на ЕС.

Причината да има ограничение

Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените. Затова Брюксел предлага система, която да защити доходите на телекомите, наричана „политика за честно ползване“.

Според тази политика операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно.

Изчисленията на Брюксел сочат, че средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировки и други пътувания. 90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент на SMS и 0,85 цена на мегабайт интернет.

За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, ЕК предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове.

Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще плащат по друга тарифа.

Пазаруването на предплатени SIM карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи също се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума да се отварят и за използване в чужбина.

Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е. на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина.

41795_660_370В пограничните райони хората ще избират по-ниски тарифи

Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са хората в пограничните райони.

ЕК предлага страните членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

За да влезе в сила, предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент. За да падне роумингът от 15 юни 2017 г., както е планирано, решението трябва да бъде прието до 15 декември.

- реклама -