ваксини АстраЗенека

Последно проучване: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна без сериозни странични ефекти

Американско проучване установи, че ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна без сериозни странични ефекти, пише вестник Ню Йорк Таймс.

Коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, осигурява силна защита срещу Covid-19 и предоставя пълна защита срещу най-лошите резултати от болестта, като същевременно не причинява сериозни странични ефекти. Това са данните от мащабно клинично изпитание, проведено в САЩ.

Заключението може да помогне за укрепване на световното доверие във ваксината. Очаква се данните да бъдат взети предвид и в Съединените щати, където ваксината все още не е разрешена, но може се окаже и че не е необходима.

Ако AstraZeneca въз основа на новите резултати получи разрешение за спешна употреба в САЩ, ваксината вероятно няма да се появи до май, когато федералните служители прогнозират, че трима други оторизирани производители на ваксини ще произвеждат достатъчно дози за всички възрастни в страната.

Съобщението идва в особено важен за AstraZeneca момент, когато няколко държави по-рано този месец прекъснаха за кратко ваксинацията с препарата заради опасения от възможни редки странични ефекти. Това стана последният от поредица проблеми за AstraZeneca, към която бе подкопано доверието както сред обществеността, така и сред представители на администрацията.

Повечето страни ще започнат отново да използват препарата, след като регулаторният орган на Европейския съюз заяви в четвъртък, че проверката е установила, че ваксината е безопасна. Независимо от това, скоростта, с която няколко нации преустановиха употребата на ваксината, отразява ясно отношението към нейната безопасност и ефективност, която рязко контрастира с доверието, което се проявява спрямо други ваксини.

AstraZeneca заяви в понеделник, че ще продължи да анализира новите данни и ще се подготви да кандидатства за спешно разрешение от американския регулатор по храните и лекарствата (FDA). Ваксината вече е разрешена в повече от 70 държави, но разрешението от FDA би било тласък за фирмата, пише още изданието.

Проучването в САЩ набра участници и от Чили и Перу. Установено е, че ваксината на AstraZeneca е 79 % ефикасна за предотвратяване на симптоматични инфекции. Тя е особено подходяща за предотвратяване на тежко заболяване, със 100-процентова ефикасност в това отношение.

Общата ефикасност на препарата е по-висока от тази, наблюдавана в предишни клинични изпитвания на ваксината, въпреки че се използва по схема на дозиране, която може и да не е оптимална.

Изпитването не показа никакви сериозни странични ефекти, което е успокояващо. Европейският регулатор инициира неотдавна преглед на безопасността, след като няколко души в Европа получиха кръвни съсиреци и необичайно кървене малко след ваксинирането.

Беше установено, че ваксината не увеличава общия риск от образуване на кръвни съсиреци, но не може да се изключи възможността за връзка между ваксината и рядко усложнение, водещо до кървене в мозъка. В листовките на ваксината ще бъде добавен нов предупредителен текст, така че лекарите да следят за възможни индикации за такова заболяване.

- реклама -